Foto galerija - Livanjski krajLivno se nalazi u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine s 32.450 stanovnika u općini (popis iz 2003), površine 994 km²; najznačajnije je mjesto Hercegbosanske županije, čije je kulturno i gospodarsko središte. Grad leži na 730 m iznad mora, smješten je većim dijelom na obroncima i u podnožju brda Bašajkovac iz kojeg izvire i kraška rijeka Bistrica. Livno ima stabilnu klimu, s ravnomjernim strujanjem zraka i najvećim brojem sunčanih dana u zemlji. Klima je uglavnom planinska. Ljeta su duga i sunčana, zime snježne. Livanjsko polje je jedno od najvećih kraških polja u ovom dijelu Europe.

 

 

 

Foto galerija - Livanjski krajNajstariji pisani dokument u kojem se spominje Livno je Povelja kneza  Mutimira od 28.rujna 892g. .Ovaj datum se danas obilježava kao Dan grada.

Livno s njegovom okolinom je bogato prirodnim i kulturno- povijesnim obilježjima(izvor Bistrice-Duman, Stari most na Dumanu,Veis kula,Firdusova i Pirijina kula,pećine,stara vunovlačara,mlinovi, slapovi, Franjevački muzej i Galerija  Gorica (stalna postavka slika Gabrijela Jurkića), crkva na Gorici, crkve u okolici Livna,spomenik Kralju Tomislavu na glavnom trgu , stara gradska Vijećnica, upravne zgrade iz vremena Austro –Ugarske,zgrada Gimnazije,Pravoslavna crkva s bogatom riznicom ikona, brojne ilirske gradine,nekropole stećaka,povijesno arheološki lokaliteti, rijeke, jezera, planine, špilje...

Foto galerija - Livanjski krajPrijatelji prirode u livanjskoj okolici će doći na svoje,jer je ona usprkos općoj globalizaciji uglavnom ostala netaknuta.Mnogobrojna izletišta na rijekama, jezerima, planinama, okolnim šumama su oduvijek privlačili brojne izletnike koji znaju uživati u ljepoti,miru i čistom zraku. Bogata lovišta i ribogojilišta su prava atrakcija za lovce iribolovce.

Razvijeno obrazovanje,komunikacija sa svijetom,bogata narodna i folklorna baština,sadržajne knjižnice,tradicijski zanati i umijeća običnog čovjeka govore o kreativnosti i umjetnosti livanjskog kraja.

Odličan livanjski sir, vrhunski pršut,izvrsna hrana od riječne ribe,tradicionalno spravljeni specijaliteti od divljači, poznata livanjska janjetina i teletina ispod peke,domaći likeri,rakija medovača,sve je to prisutno u gastronomskoj ponudi ovog kraja.Ljekovito bilje i šumski plodovi, različite vrste meda, pekmezi spravljeni na domaći način, sokovi od različitih vrsta neprskanog voća,velike površine s lješnjakom,gljivama,bobičastim plodovima je nemjerljivo bogatstvo ovog kraja.

Foto galerija - Livanjski krajOsjetite miris zemlje,žubor vode,oštrinu kamena i prostranstvo zvjezdanog neba koji svojim mirom i tajanstvenošću stoljećima osvajaju pozvane i nepozvane goste našeg kraja.

Otvorenost i gostoljubivost oduvijek je bila preporuka svakom tko želi upoznati ovaj kraj i blagodati  koje on nudi.

Ali, možda je nabolje da vam  sam livanjski kraj ispriča svoju priču uz zvuke tradicionalne glazbe, tradicionalnu igru u bogatim narodnim nošnjama,doživljaj tajanstvene svjetlosti na slikama Gabrijela Jurkića,okus čuvenog livanjskog sira, pršuta, janjetine,teletine,medovače…..

Prepustite se neponovljivim mirisima, okusima i bojama livanjskoga kraja…